Topografische misdingen

Gek, hoe je sommige dingen gewoon volledig verkeerd in je hoofd kunt hebben. Gebaseerd op niets, ooit geleerd, verkeerd onthouden. Of gewoon nooit zo over nagedacht.

Zo denk ik bij Noord-Holland allereerst aan het gedeelte boven het Noordzeekanaal. Terwijl ik in Haarlem woon (alhoewel ik wel van ‘boven het kanaal’ kom). Dat Hilversum of eigenlijk het hele Gooi er ook bij hoort, dat zit ook niet zo in mijn syteem. Laat staan Amsterdam.

Ik kwam er laatst ook achter dat Myanmar helemaal niet ten westen van India ligt, maar ten noordwesten van Thailand. En dat het ook heel veel groter is dan ik eigenlijk dacht. Dat het grenzen heeft met China, Laos en Bangladesh. Waarvan ik eigenlijk ook niet zo precies wist waar ze lagen. Ook dat India zo ongeveer grenst aan het Midden Oosten.

Trouwens: het Midden Oosten, dat vergeet ik gewoon helemaal als ik een wereldkaart zou moeten tekenen. Waar behoort het Midden Oosten eigenlijk bij? Bij Afrika of bij Azië? Toen ik een paar jaar geleden op Cyprus was, ontdekte ik dat Syrië daar wel heel erg dichtbij ligt. Had ik me helemaal niet gerealiseerd.

Ik denk ook altijd dat als Amerika en Rusland ruzie hebben, dat Europa daar dan last van heeft, omdat dat er tussenin ligt. Tot ik me realiseerde (bij het zien van Floortje naar het einde van de wereld, prachtige serie trouwens!) dat ons wereldbeeld is beïnvloed door hoe wij de wereldkaart zien: Amerika in het westen en Azië en in het oosten. Helemaal vergetend dat Alaska echt heel dicht aan Rusland grenst. Amerikanen en russen hoeven alleen maar de Stille Oceaan over om bij elkaar op visite te gaan. Dan komen ze trouwens (ruim gezien dan he) over Haïti. En dat zou ik dan intuïtief weer in de Atlantische Oceaan zoeken, als ze me zouden vragen het op de kaart aan te wijzen.

Ook in Afrika weet ik eigenlijk verrekte weinig landen zomaar aan te wijzen. Het is dat nu de wereldkaart (aka Google Maps) aan het bekijken ben, maar ik had landen als Niger, Tsjaad en Benin echt niet zomaar kunnen vinden.

Gek, hoe je sommige dingen gewoon volledig verkeerd in je hoofd kunt hebben. Maar een aantal daarvan, die weet ik nu in ieder geval wel!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *